woensdag 3 oktober 2018

Pittige gehakt met hutspot


Maar dan andersom, want het gehakt wordt een bijgerecht. Zoals gezegd wordt het vandaag, 3 oktober, dus hutspot maken en eten. Met sambal voor mij. Maar dit keer niet uit zo'n potje, maar een zelf gemaakte pittige bijgerecht. Hoewel, het is een bijgerecht op basis van rundergehakt, dat pittig bereid is.
Ik heb 250 gram gehakt gekocht. Uit de diverse peperplantjes van Sonja heb ik een paar knalrode geknipt. Ik heb een stukje geproefd en vond ze niet echt pittig. Ik had geen last van vlammen uit mijn neusgaten en ook niet van een verschroeide keel. Dus gebruikte ik ze maar voor de kleur.
Voor de pittige smaak heb ik maar weer de gedroogde rawit (pepertje) ingezet. Ik heb er twee van fijn gemalen met de tjobek of cobek, door Nederlanders (zoals ik) ook wel vijzel genoemd. Ik heb eerste een uit gesnipperd en samen met een paar tenen gesneden knoflook in wat olie licht gebruind. Daarna heb ik het gehakt erbij gedaan met de gesneden pepers, zout, peper, ketjap en wat trassi. De laatste was misschien niet echt nodig, want ik deed er ook een handje garnalen bij. Ook wat groen in de vorm van peterselie. De prei was namelijk op. Tenslotte heb ik wat gesneden paprika erbij gedaan. Er was geen rode of groene, dus werd het de gele. Geen gezicht, maar ach wel eetbaar.
Het gerechtje kan ik ook op een broodje nuttigen. Een variant op het bekende Surinaamse broodje bakkeljauw. Maar vandaag is het een bijgerecht voor bij de hutspot. Het vlees voor de hutspot ligt al in de slow cooker te sudderen. Rond 13.00 uur gaan de aardappels en groente erbij. Het leuke van zo'n kookpan is dat je er weinig omkijken naar hebt. O ja, ik ga geen vier broodjes eten hoor. Da's veel te veel voor mij. Het worden er twee, want vanavond wil ik weer trek hebben.