dinsdag 2 oktober 2018

Regen

Vandaag, 2 oktober, is het 444 jaar geleden, dat de Spaanse bezetters besloten het beleg van Leiden te beëindigen. De volgende dag trof een aantal Leidenaars een verlaten Spaans bivak aan. Zo eindigde het beleg va Leiden, dat in 1573 begon.
De Spaanse overheersing speelt vandaag de dag nog in met name Catalonië. Hoewel de democratie door de Spaanse regering opzij geschoven wordt, is het in Brussel stil. In tegenstelling tot de situaties in Polen en Hongarije. Gelukkig is er morgen hutspot. Niet de recht toe rechtaan hap van wortels en ui (de Hollandse versie), maar eentje met extra aandacht en liefde gemaakt. Onze variant houdt in, dat de aardappels (blokjes), gesneden wortels en ui en..... sperzieboontjes in de bouillon van / met riblapjes (ook in blokjes gesneden) gaar gekookt worden. Let wel op de verschillende kooktijden. Dus eerst het vlees koken en afhankelijk van beetgaar de rest. Uiteraard met nog wat kruiden erbij. Onze hutspot wordt niet gestampt of soms twee of drie keer de stamper hanteren. Mmmm! Met rookworst of (uitgebakken) speklapje en piccalilly of... sambal! En anders wordt het haring met witbrood.
Vanmorgen moest ik het regenpak en de laarzen aan, voordat Fenna en ik op pad gingen. Het was zo'n typisch druilerige regen, waar je ongemerkt en toch snel zeiknat van wordt. Ik heb daar geen moeite mee, al is droog weer leuker. Nog niet zo lang geleden liepen we hijgend (Fenna) en zwetend (ik) in een brandende zon. Dat vond ik helemaal niets. Nee, dan maar een dag als vandaag. Met regen. Lekker droog onder een regenpak.