maandag 29 oktober 2018

De kerk loopt leeg

Naar zeggen geloven steeds minder mensen in God. Ik weet niet of dat inderdaad zo is, want mij is weer niets gevraagd. Ik las in het berichtje overigens nergens een nadere definitie van God. Voor velen is het niet wie, maar wat is God? Velen aanbidden nu eenmaal het materialisme.
Dat de kerk leegloopt spreekt voor zich. Je moet van goede huize komen om wekelijks, zo niet dagelijks, gelovigen de les te willen en kunnen lezen. Zeker wanneer jezelf ook een zondaar bent. Ik heb tijdens menige koude woordendouche vanaf de kansel gedacht : "Ja hoor, dat weet ik nu wel!"
Veel gelovigen beroepen zich graag op de Bijbel. Ze plukken er teksten uit, die hen uitkomen. Weten zij niet, dat het boek een soort uittreksel is van een veel grotere nalatenschap? Uit die nalatenschap heeft de toenmalige kerk teksten geplukt, die hen aanspraken. Toen bedoeld om mensen in bedwang en/of onder de duim te houden. Ook een soort slavernij. Mensen kregen toen geen bijbel. In dat boek staan veel strijdigheden. Het is overigens niet god die spreekt, maar mensen die beweren aangesproken te zijn door (een) god. Mensen die stemmen hebben gehoord en van wie gezegd wordt dat ze niet schizofreen zijn.
Wat teksten betreft, ergens staat in de bijbel dat ik ver weg moet blijven van een menstruerende vrouw. Zoiets zal God zelf niet bedacht hebben, maar wel een rare aardse snuiter, die niet veel op had met vrouwen. Trouwens, je mag volgens een andere tekst je dochter als slavin verkopen. Niets mis mee. Slavernij mag, zolang slaven maar uit andere landen komen. En... slaven moeten geregeld afgeranseld worden. Tja, dat staat ook allemaal in de bijbel. En dan heb ik het maar over één boek : Leviticus.
Volgens het boek Genesis is de vrouw een hulpje van de eerste mens, de man. Berg je voor degenen die dat geloven. Al dit soort teksten had men beter achterwege kunnen laten. Het was toen net als nu met al die rare bloggers (hoera!) en vloggers. Het volgen van de 10 geboden vormen al een goede leidraad, om mijn leven te leiden. Die basis kom ik ook in andere geloven tegen. De praktijk verloopt (helaas) via mensen die zich kerkleiders noemen. En met hen is veel mis, niet met het geloof. Om te geloven heb ik geen kerk nodig. Zonder kerk kan ik mijn interesse in het fenomeen geloof meer ruimte geven. Maar goed, dat is dan mijn idee.