donderdag 11 oktober 2018

Lang haar en selfies

Nadat ik mijn militaire dienstplicht vervuld had, kwamen dienstplichtigen op met lang haar. Dat vond ik toen (1970) geen porem gezicht. Aan foto's uit die latere periode is af te lezen, dat het met de discipline ook achteruit ging. Ik zie geregeld foto's waarop militairen hun wapen op iemand gericht hebben. Dat is en blijft nog steeds uit den boze.
Zo'n voormalig langhaar reageerde door te zeggen, dat een of andere (blinde?) generaal had gezegd dat ie toch trots op die jongens was. Logisch, want in die tijd van alsmaar afnemende discipline beliep hij de kans dat zijn militairen gingen staken of zich ziek zouden melden. Uit die latere periode zie ik ook allerlei certificaten, prestatieverlofbrieven, herinneringsmunten / - vlaggetjes en meer van dat soort 'beloningen'. In mijn tijd was het nog gewoon werk. De kapitein beloofde wel prestatieverlof, maar dat hebben we nooit gekregen.
Gelukkig zag Defensie in, dat men met militairen met zo'n mentaliteit de opkomstplicht beter kon afschaffen. Er kwam een beroepsleger, zonder langharigen. Met het maken van selfies met vuurwapens is het ook vaak triest gesteld. Er zijn al veel mensen gewond geraakt of zelfs omgekomen vanwege het maken van een selfie. Hier nog zo'n idioot :