dinsdag 20 februari 2018

Zwerfvuil

zinloos gedoe zo'n ton met tekst
Zodra we via de bekende uitvalsweg Lelystad binnenrijden valt mij de hoeveelheid zwerfvuil in de bermen op. Heel herkenbaar van de plaatselijke Mac en KFC. Vaak is een locatie waar snelheid verminderd wordt erg aantrekkelijk, om vlug afval uit de auto te gooien. Ik blijf de hoeveelheid zwerfvuil in die stad erg opvallend vinden, maar misschien komt het omdat ik uit een relatief veel schonere omgeving kom.
ja,ja,
Ik zag een stukje over zwerfvuil op de tv. Opvallend is dat men in dit land veel zit te bakkeleien over wat dat vuil eigenlijk is, hoe men de hoeveelheid zou moeten meten en hoe het probleem met name financieel aangepakt zou moeten worden. Er zijn al diverse instanties opgericht, compleet met besturen, directies, managers enzovoort maar zonder zwerfvuilopruimers natuurlijk. Het effect van die aanpak is nihil. Als het om ons milieu gaat is het net als met onze gezondheid : dan komt het verdienmodel weer naar voren. Men zou ook gewoon dat zwerfvuil kunnen opruimen in plaats van achter een bureau te gaan zitten geld schrapen en ouwe hoeren.
Zelf heb ik zo'n 7 jaar heel veel zwerfvuil opgeruimd. Het gros betrof verpakkingsmaterialen, zoals plastic, flesjes, bekertjes, kartonnetjes en blik. Een heffing van statiegeld zou een deel van de problematiek kunnen oplossen. Het vreemde is dat leveranciers en producenten dan gaan piepen vanwege de hogere kosten. Terwijl in alle andere gevallen kosten gewoonweg doorberekend worden aan de consumenten. Dus ik vind dat gepiep gezeur.
opruimen die rommel
Een andere, veel belangrijker aspect, is de opvoeding / voorlichting. Maar zelfs het probleem bij de bron aanpakken stuit op bezwaren van de quasi deskundigen. Ik heb diverse pogingen gedaan om de lokale schooljeugd in te zetten bij het opruimen van zwerfvuil ronde de school. Ik heb daar nooit enige reactie op laat staan medewerking van gekregen. Terwijl zij in mijn situatie verantwoordelijk waren voor zo'n 70 á 80% van het zwerfvuil. Maar ja, op dat schoolplein lag ook vaak afval, dat nota bene onder toezicht van twee leraressen daar gewoon neergegooid werd. Ik was een roepende in de woestijn. Pas nadat ik verhuisd was, had men blijkbaar in de gaten hoe het gesteld was met de vervuiling. Mij werd zelfs gevraagd of ik een keer in de week terug wilde komen naar Lelystad Haven om daar zwerfvuil op te ruimen met schoolkinderen. Maar ja, toen was het kalf al verdronken.
Het lukte me wel bij een andere school. Een bedoeld voor opleiding in de..... groensector. Ja,ja, die jongelui met groene vingers maakten er ook een bende van. Net als bepaalde winkeliers, die het vertikken de omgeving van hun zaak schoon te houden. Antireclame voor de winkel en de lokale overheid schijnt het allemaal goed te vinden. Vervuilde omgevingen geven een onveilig gevoel en werken verdere verpaupering in de hand, vind ik.
Invoering van statiegeld, een verandering van mentaliteit en een adequate aanpak (geen stichtingen en meer van die geldverslindende instanties) ondersteund door de gemeente / wijkbeheer lijkt mij een goede oplossing. Als men dan toch geld wil uitgeven, geef de vrijwilligers dan een goede uitrusting en een vergoeding.