dinsdag 20 februari 2018

Toch doen en dan klagen

Nee, het gaat niet over roker of een verkeersovertreder, maar over een andere hondenbezitter. Fenna kon heel lang met bijna elke hond overweg. Daar kwam na de verhuizing verandering in, toen ze een paar keer aangevallen werd door bijtgrage hondjes. Die hingen bij de vrolijke dame opeens aan de strot.  Ze is ook een keer opgejaagd door twee herdershonden. Het gevolg is dat ze veel minder op heeft met andere honden. Ze houdt ze liever op afstand. Even snuffelen is oké, maar daarna moeten ze opzouten. Ze claimt dan haar ruimte. De meeste honden begrijpen haar Fries en houden daarna afstand. Sommigen blijven opdringerig en krijgen dan weer een uitbrander van Fenna.
Veel hondenbezitters begrijpen Fenna's gedrag. Zij beperken zich tot een terechtwijzing van hun eigen hond met : "Ja joh, dat wil ze niet." Uitzonderingen (vaak mensen met hele lange lijnen / riemen) roepen dat Fenna vals of agressief is.
Als we met haar tennisbal bezig zijn, duldt ze geen andere honden in haar nabijheid. Ze is duidelijk beschermend ten opzichte van haar tennisbal. Die bal is van haar. Vanmiddag was het weer zover. Een jonge vrouw kwam met een kleine reu aanlopen, terwijl Fenna en ik met de tennisbal bezig waren. Ik zag dat de reu naar Fenna liep, die net de bal opgepikt had. Ik groette de vrouw en zei dat de combinatie bal en andere hond voor Fenna geen goede is. "Ach, we zien wel", zei ze laconiek. Het ging goed, totdat de reu naar de bal liep. Toen dook Fenna grommend met opgetrokken lip bovenop hem. Er ontstond een schermutseling, waarbij de reu zich niet zomaar door de Friese teef liet wegjagen. Fenna noch de reu zetten door, dus er werd geen hond bij de strot genomen. De vrouw schrok en veranderde gelijk van toon. Ze mopperde iets terwijl ze mij kwaad aankeek, pakte haar hondje op en liep door.
Voor ons was het gelijk einde balspel, want Fenna zat op een heel andere frequentie.