vrijdag 16 februari 2018

Weer een schietpartij

...vuurwapenbezit goedpraten...
Het is telkens weer afschuwelijk te horen over de massamoorden (zo noem ik ze maar) die geregeld in Amerika plaatsvinden. Dit keer weer veel jonge slachtoffers. Natuurlijk wordt er weer druk geroepen over wapenbeheersing, maar dat blijft een geroep in de woestijn.
Een aantal Amerikanen dat voor de camera's het wapenbezit verdedigt, vindt het helemaal geen probleem dat er zoveel automatische wapens verkocht worden. Ik hoorde ook dat gesteld wordt, dat dit soort massamoorden ook zonder vuurwapens zal blijven bestaan. "Dan pakt men een mes, of een auto, of een bom", aldus de verdedigers. Het gaat dus niet zozeer om wapens, maar om de geestestoestand van de daders. Vanuit die optiek zou men grote vraagtekens kunnen zetten achter de geestelijke gezondheid van de gemiddelde Amerikaan. Ik bedoel, je bent toch niet in orde wanneer je een automatisch geweer in je bezit wilt hebben. Nee, dan zit er echt een steekje los. Dat Trump niet reageerde op een 'gun control' is logisch. De NRA wordt wat dat betreft met man en macht (en vuurwapens) beter beschermd dan een gemiddelde Amerikaan, school, of feestje. Het bezit van vuurwapens is via de grondwet geregeld en in Amerika is het erg lastig ook maar iets aan die regel te veranderen. Het aantal schietincidenten op scholen enz. stijgt echter helaas elkaar jaar weer. Voor velen was dit bericht  niets meer dan weer gewoon een nieuwsbericht. Geestelijke gezondheid dus.
Vergeet niet, wanneer men met een vrachtauto op een menigte inrijdt, ligt het aan de chauffeur. Als een dorp met onschuldige mensen gebombardeerd wordt, ligt de schuld bij de piloot. Als iemand met messteken omgebracht wordt, ligt het niet aan het mes. Maar met vuurwapens is het anders?