woensdag 28 februari 2018

Nieuwe helden

Het betreft slechts een kleine groep mensen die geregeld zeuren over de manier waarop wij hier met zwart, bruin en bepaalde historische helden omgaan. Voor een deel geef ik hen gelijk. Onze geschiedenis zou veel genuanceerder beschreven moeten worden. Dan wordt ook duidelijk dat ook aan de kant van de 'slachtoffers' mensen meegewerkt hebben aan zaken als slavernij, uitbuiting en roof. Neemt niet weg dat onze helden in de tijdsperiode van hun bestaan echt helden waren en in mijn ogen ook zo zullen blijven.
Om die reden ben ik blij dat niet iedereen zwicht voor het gemekker van een kleine minderheid. Zoals op Urk, waar men de namen van onze zeehelden nog blijft toekennen aan straten. Hoera, nieuwe helden! De muggenzifters hebben het nog niet gehad over onze liedjes. Zoals Moriaantje zo zwart als roet. Mag de juf dan wel of niet een niet-blank kindje aanwijzen om rondjes te lopen? Of wordt de tekst aangepast in : Adriaantje zo wit als sneeuw, ging eens wandelen met een leeuw? Geen Nederlandse leeuw, want dat is ook verkeerd. Wat een onzin allemaal. Nee, de Zilvervloot moet blijven varen, hoe dan ook. En de helden waren en blijven van historische betekenis.
In de Leidse Courant was in de jaren 50-60 een strip te lezen. De strip had als titel Spekkie en Blekkie. De twee hoofdpersonen waren een dik varkentje en een zwart negertje á la Sjimmie. Iemand op school knipte elke aflevering uit om er met behulp van een schrift een boekje van te maken. De komst van landgenoten uit Suriname en de Antillen en gastarbeiders hebben Spekkie en Blekkie niet doen verdwijnen.
discriminatie!
Vandaag zag ik een krantenartikel, waarin gewaarschuwd wordt tegen het voeren van brood aan (water)vogels. Daar gaan ze dood van vanwege het hoge zoutgehalte. Wat denk je? Op de bijgevoegde foto zijn twee zwarte zwanen te zien die met hun galgenmaal bezig zijn. Zo'n afbeelding zou door die kniesoren uitgelegd kunnen worden als racisme. Waarom zwarte zwanen? Nee, een witte en een zwarte of anders twee witte. Dan is het voor het overgevoelige volk helemaal okidoki. Als die ene zwarte dan ook maar bij het brood kan komen, anders is het weer niet goed. Hoe het met het brood moet weet ik niet : een half om half? En welke kleur eerst en laatst? Laat maar. Daar hebben die zeurpieten vast heel veel tijd voor, om daarover na te denken. Glorie, glorie, gloria, zwart zijn de meisjes van Batavia! Zwart, pikzwart! Volgens mij waren / zijn die meisjes goudbruin.