woensdag 7 februari 2018

Vol schuimen

ruimte tussen isolatie en dak
Gisteren heb ik de ruimte tussen de plafondplaten en het dak vol geschuimd met isolatieschuim. Ik was weer eens in de loods, waar ik na gedane arbeid die ruimte wilde volschuimen. Maar zoals gebruikelijk was ik weer iets vergeten. Niet zomaar iets, namelijk de spuitbus met schuim! Lachen, gieren, brullen dus in de loods. Die spuitbus had ik bij de verwarming thuis in de gang geplaatst, om het schuim op temperatuur te houden. Ik zit er niet zo mee hoor. Vaak moet ik inwendig lachen om situaties, waarin ik het belangrijkste van een geplande activiteit vergeten ben. Het is nu eenmaal zo. Toen ik weer thuiskwam heb ik dat klusje alsnog gedaan. De bak, met name het dak, was aardig op temperatuur, mede dankzij de zon. Wat een heerlijk winterweer, trouwens.
Uit voorzorg heb ik eerst een dekzeil neergelegd. Je weet maar nooit met een vergeetachtig iemand die met een spuitbus vol met dat rare kleffe spul in een kleine ruimte aan de gang gaat. Ik had vorige week een stuk slang gekocht, zodat ik het spuitstuk wat langer kon maken. Ik moest immers op bijna onbereikbare plekken zien te komen. Dat hulpslangetje kon niet erg lang zijn, want zoveel druk kon de spuitbus ook weer niet opbouwen. Dus het werd al met al een lastig klusje.
Het meest vervelende was dat de spuitbus ondersteboven gehouden dient te worden tijdens het spuiten. Daar was geen ruimte voor, want ik was tegen het dakbeschot aan bezig. Ik had nog geen 5 cm vrije werkruimte. Het langere slangetje bood wel wat soelaas. Achteraf gezien had ik misschien beter dit klusje kunnen doen alvorens de luikjes te monteren. Maar ja, dat is achteraf, of wel de koe in de kont kieken.
Met veel kunst-, vlieg en knoeiwerk is het me gelukt via die smalle openingen toch de boel aardig vol te schuimen. Wat ook vermoeiend is, is dat naarmate ik voorzichtiger bezig ben ik juist een groter risico loop op allerlei druipende en of lekkende toestanden. Vergelijk het maar met diep in de nacht als een dief door je huis willen sluipen om niemand wakker te maken. Geheid dat je tegen iets aanloopt of iets omstoot, met gevolg dat niet alleen in huis maar in de hele buurt de lichten aangaan. Haha!
Dat schuim plakt als een gek en is lastig te verwijderen. Dan zou ik aceton moeten gebruiken. Da's nogal agressief spul. Na afloop zag ik ondanks het gespreide zeil een druppel op de vloer liggen. Ik heb hem daar maar gelaten, want hij deed mijn emmer niet overlopen.  Ik wacht tot ie uitgehard is. Zoiets opvegen terwijl hij nog niet opgedroogd is, geeft enkel meer lelijke plekken.
Als de boel uitgehard is kan ik het uitpuilend schuim met een mes wegsnijden. Daarna kan ik aan de afwerking van de luikjes aan de binnenkant beginnen. Dat ga ik met kunststof hoekprofiel doen. Dus dat wordt de boel in verstek zagen.