maandag 5 februari 2018

Een verrijking voor de maatschappij?

Men vindt het al snel racistisch wanneer mensen zich afvragen in hoeverre er werkelijk sprake is van een 'verrijking' op maatschappelijk gebied na de komst van immigranten. Met die argumentatie praten voorstanders de ongebreidelde immigratie goed. Ik zelf beschouw ik zo'n kritische kijk niet als racisme.  Ik zie ook zeer weinig van die 'verrijking'. Veel voorstanders, waaronder politici hebben luidkeels geroepen, dat er onder al die 'vluchtelingen' veel hoog opgeleiden waren. Maar dat bleek dus helemaal niet het geval te zijn. Ervaringen uit het recente verleden leren, dat de meesten van de immigranten niet verder komen dan een uitkering tot ze hun AOW krijgen. Een andere uitkering dus.
Ik herinner me nog dat we een keer Delfzijl binnenreden. De eerste die we in die zeer saaie, haast dode stad tegenkwamen was iemand uit Afrika! Ik dacht gelijk : is daar dan zoveel werkgelegenheid voor immigranten? Maar later bleek dat dat niet het geval was. Ze worden kansarm binnengehaald en als zodanig ergens ondergebracht. Met een uitzichtloze toekomst en levend van een uitkering.
Dan zijn er nog de criminelen. Ik durf te stellen dat driekwart van de criminelen een andere culturele achtergrond hebben. Men is niet zo happig op het geven van eerlijke informatie als het over dit soort kwesties gaat. Maar kijk eens naar de afrekeningen in het criminele circuit die de laatste tijd plaatsvinden. Men spreekt wel openlijk over de Mocro bendes, maar het woord Marokkaan mag men niet bezigen, want dan wordt men van racisme beticht.
We hebben inmiddels ook al te maken met een oorlog tussen drugsbendes. In een aantal grote steden is al lang geleden het zaad gestrooid voor de groei van getto's. Op culinair gebied ook nauwelijks sprake van toegevoegde waarde aan onze cultuur. De meesten gaan immers voor fast food. De kunst misschien? Ik bedoel geen zwarte magie of kunstjes flikken, maar gewone kunst. Niet dat ik weet, al geef ik toe : ik ben een cultuurbarbaar.
Als men het dan toch liever over geld heeft : dragen ze bij of kosten ze ons meer? Per saldo vind ik de toevoeging van andere culturen niet leiden tot een algehele maatschappelijke verrijking. Eerder een achteruitgang. Al was het alleen maar vanwege de sociale onrust en afbrokkeling van cultuur, normen en waarden.
Neem nou de Turken, de voor en tegenstanders van Erdogan. Er is bij hen geen ruimte voor een andere mening. De Koerden en Turken idem. Kijk naar de vele gevechten tussen asiel- /gelukszoekers in azc's. Tussen christenen en islam aanhang, het verzet tegen homo's, westers geklede vrouwen enz. Met als klap op de vuurpijl de onderlinge onenigheid, zoals tussen Afghanen en Afrikanen in de migrantenoorlog in Calais en omgeving. Een verrijking voor onze maatschappij? Ik geloof er helemaal niets van.