vrijdag 23 februari 2018

Het is/was je eigen keus

Het OM gaat geen rechtszaak beginnen tegen de tabaksindustrie. Dat was te verwachten. Roken is slecht voor de gezondheid, dat behoort inmiddels iedereen te weten. Het staat ook met grote letters op de verpakking vermeld. Maar ja, we leven in een tijd waarin velen weglopen voor hun eigen verantwoordelijkheid. Wijzen naar anderen is maatschappelijk de opmaat geworden.
Gistermiddag zag ik twee jochies hier achter een schuurtje stiekem roken. De oudste is 11 de jongste 9 jaar. Ik voelde me helemaal niet geroepen hen op hun gedrag te wijzen. Niet mijn probleem en ze zijn nog op ontdekkingsreis. Zelf was ik heel erg jong, toen ik een paar flinke trekken aan mijn eerste (gevonden) peuk nam. Ik was er flink ziek van. Een prima les. Dus gewoon met de kop tegen de muur, daar leren de mensen het beste van.
Iedereen maakt zijn of haar eigen keus : roken of niet, alcohol drinken of niet, (soft)drugs gebruiken of niet, gokken of niet, de hoogste prioriteit geven aan een smartphone of niet. Afgezien van deze zaken kan men aan van alles en nog wat verslaafd raken. Maar ook daar kiest men voor. Bewust of onbewust.