donderdag 8 februari 2018

Nationale helden

Militair Marco Kroon moet zich verantwoorden voor de dood van een terrorist in Afhanistan. Het was volgens Kroon 'hij of ik'. Zijn uitspraak komt mij zeer bekend voor. Een van de eerste die ik tijdens mijn militaire opleiding bij het 44ste Pantserinfanteriebataljon vaak genoeg te horen kreeg : 'Hij of ik'.
Een vreemde gang van zaken om een militair na zijn missie in een oorlogsgebied ter verantwoording te roepen. Niet alleen vreemd, ook selectief. Een soort klassenjustitie van Defensie. Immers, de F16 piloten die her en der in den vreemde bommen afgooien gaan vrijuit. Of is men toch gevoelig geworden voor de manier waarop men heden ten dage onze nationale helden beziet? Met plussen en minnen.
Kroon is een hoog onderscheiden militair en in ons landje kan je beter niet met je hoofd boven het (neer)maaiveld uitsteken. We willen wel vechten, maar anderen doodschieten is ook weer niet echt de bedoeling. Kasian ja? Ik leerde zelfs dat je een vijand beter goed kunt verwonden. Zo'n gewonde vraagt om extra inzet van anderen en dus een verzwakking van de slagkracht van de vijand. Ja, erg hè? Hallo, ik heb het over oorlog en daar zijn nu eenmaal geen regels voor. Al denken sommige dromers van wel. Dat men helder wil hebben wat er tijdens een missie is gebeurd, klinkt plausibel. Maar dan moet iedereen verantwoording afleggen. Inclusief de minister van Defensie.
Nee, je kunt als Nederlander beter niet ten strijde trekken. Want zodra je weer thuiskomt, breekt de pleuris uit en word je eerder als verdachte dan als een held beschouwd. En anders laat men je gewoon links liggen met je psychische problemen. Er zijn landen waar men nog respect heeft voor vechtjassen. Daar worden ze met het nodige eerbetoon ontvangen.