zaterdag 3 februari 2018

Over de ventilatieluikjes

Erg leuk al die reacties over de luikjes. Er zijn erbij, die veronderstellen dat de luikjes onder het rijden zouden kunnen wegwaaien. Ter geruststelling : ze zijn met twaalf (12!) rvs boutjes en moeren op het dakbeschot gemonteerd. Mochten ze er toch af waaien, dan zal het hele dak als een deksel van een sardineblikje worden losgescheurd. Een utopie dus. De kans is groter dat de hele camper met luiken en al de weg af waait. Wat niet te hopen is. Niettemin bedankt voor de zorgelijke opmerkingen en fijn dat er meegedacht wordt!
Iemand vroeg mij waarom ik geen groot schuifluik (sunroof) had gemonteerd. Tja, dat zou helemaal mooi geweest zijn. Maar helaas is er nog steeds niet iemand aan de deur gekomen met een bos bloemen en de mededeling dat ik een flinke prijs gewonnen heb. Ergo, ik heb een beperkt budget.
Met deze luikjes ben ik bijna 275 euro goedkoper(!) uit dan ik verwachtte (met een groot luik).
Gisteren, zowel op de heen- als terugreis naar en van de tandarts, heb ik de boel flink kunnen testen. Op de autoweg ben ik met geopende luiken gaan rijden. Zelfs bij 120 (oké 20 te snel, maar slechts gedurende een minuut) geen enkel probleem. De luiken bleven fier geopend, hetgeen ik ook verwachtte. In de beide armen zitten namelijk zeer krachtige veren. Ze trokken wel als het ware een enorme stroom buitenlucht door de ventilatieroosters op het dashboard en op de grond. En dat is juist de bedoeling. Mijn haren gingen ook niet overeind staan toen ik het portierraam had geopend. Dus geen vervelende turbulentie en ik hoorde ook geen windgeruis, anders dan normaal.
Ik hoorde wel meer geruis in mijn mond. Maar dat kwam omdat de mondhygiëniste wat tandplak tussen mijn tanden had verwijderd. Haha!
Met gesloten luiken rijden (ook even 120) leverde geen (ge)fluit op. Ze zijn veel platter (3 cm) dan het 40x40 kunststof luik dat achterop de bak ligt (11 cm). Ik aarzel nu om voor de beide luikjes een spoiler te monteren. Ze zijn zo ontzettend stevig en maken geen fluitende geluiden. Misschien omdat ik de kit op de randen mooi schuin afgestreken heb.
De krachtige veren in de armpjes vereisen wel aandacht bij het sluiten van de luiken. Zo'n luikje klapt namelijk dicht alsof het de bek van een alligator betreft. Gelukkig zit er een trekoog aan de binnenkant. De bovenrand van de behuizing is voorzien van een rubberen afdichtpees. Die maakt de boel wind- en waterdicht en het dichtklappen vrij stil. De test met de hogedrukspuit in de wasstraat volgt nog. Hopelijk zit er geen grote duif op het dak van de wasstraat te wachten.
Ps. Een alternatief voor de Hülster luikjes zijn de eveneens solide, vrij platte luiken van het merk Gebo.