zaterdag 24 februari 2018

Cowboys en indianen

many moons ago...
Ach ja, het gaat alsmaar door. Het kinderachtig gezeur van overgevoelige kniesoren houdt niet op. Nee, cowboy en indiaantje spelen mag niet meer. Dat is zo'n racistisch spelletje. Nou, mijn broer en ik speelden het maar al te graag.
Uit het kippenhok van opa en oma haalden we eerst veren. Daarna werd een stuk golfkarton opgezocht om een hoofdband van te maken. In al die openingen van dat karton staken we de kippenveren. Gewapend met een pijl en boog, een tomahawk en een mes (wees gerust, allemaal van hout en de pijl en boog louter voor sier), gingen we dan de straat op. Daar werden we opgewacht door een meute cowboys. Ja, wij waren altijd in de minderheid. In de geest van jij bent de indianen en wij zijn de cowboys. Wij met een mes en zij met geweren en pistolen. Toch vrij realistisch leek ons.
Het leuke was, dat wij indianen meestal wonnen! Haha! Ja, wij waren veel slimmer dan die domme cowboys met hun geweren en klapperpistolen. Er waren er wel die ons wisten te vinden in het struikgewas van het plantsoen om de hoek. Maar dat waren katten uit de buurt, die op de geur van de kippenveren afkwamen. Haha! We wonnen dus geregeld. Dat was niet geheel conform de geschiedenis van het Wilde Westen, helaas.
Zelf ben ik nooit een fan geweest van westerns. Ik had als kind al een uitgesproken hekel aan acteurs als John Wayne en Roy Rogers en het neerzetten van de indianen als geboren slechteriken. Maar zo gaat het in de westerse cultuur; 'wij zijn beter dan hullie'. Desnoods maakt men ze zwart om het gelijk aan hun kant te krijgen.
heb hem maar weer opgegraven...
Geen cowboys en indianen meer, want dat is racistisch. Het is wel toegestaan om niet-Nederlanders smerig werk te laten doen tegen een laag loon. Dat is niet racistisch en ook geen slavernij. Met een elftal met alleen blanke spelers tegen een elftal met zwarte spelers voetballen mag nog wel. Maar voor hoe lang nog? Of moeten de zwarten dan winnen? Dat donkere minderheden meerderheden terroriseren is geen racisme, want de blanken vormen immers de meerderheid. Het zal allemaal wel. Nog even en iedereen die niet blank is moet zich wit schminken om racisme te voorkomen. Bruin of zwart zijn doe je maar in je eigen huis. Of heb ik nu slapende D66- en ander linkse honden wakker gemaakt?