zaterdag 3 februari 2018

Functie-eisen

Een jongeman vertelde mij een keer, dat hij als vrachtwagenchauffeur was ontslagen. In die zin, zijn contract werd niet verlengd. Zijn plaats werd overgenomen door goedkopere kracht, een Albanees. Helaas voor de ondernemers begonnen klanten te klagen. De Albanees sprak namelijk geen woord Nederlands en ook geen andere vreemde taal. Afgezien van het zeer vreemde Albanees.
Gevolg was dat de Albanees werd ontslagen en de jongeman gebeld werd door zijn ex-werkgever. Hij mocht terugkomen, maar dan wel tegen een lager loon. Dat heeft hij niet gedaan.
Deze werkgever neemt geen Albanezen meer in dienst. Hé, is dat geen discriminatie?  Oké, hij neemt geen chauffeurs meer in dienst die geen Nederlands spreken. Hé, dat is toch ook discriminatie? Nee, want dat is een functie-eis, zegt men. Net zoals accentloos Nederlands sprekend? Eh... Ja, er zijn bijvoorbeeld Limburgers, Achterhoekers,  Tukkers enz. die graag accentloos Nederlands willen leren spreken. Daarmee maken ze namelijk meer kans op een baan.