vrijdag 2 februari 2018

Ons aardgas

Ik herinner me nog dat in de jaren 60 er grote behoefte was aan lassers. Ze kwamen zelfs uit het buitenland om door het hele land de nieuwe leidingen aan te leggen, want men had aardgas gevonden in Groningen. Hoera! Thuis werd de gastoestellen omgebouwd en /of vervangen om ze geschikt te maken voor het aardgas. De gaskachel maakte plaats voor een centrale verwarming. Er was immers genoeg gas. Er werd al snel gesproken over veel geld verdienen door het gas te verkopen aan andere landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk. In die begintijd werd toen ook al gewaarschuwd voor mogelijke aardbevingen, maar die werden lachend weggewuifd. Mensen die dat beweerden hadden geen verstand van zaken. Aardgas, the sky was the limit.
Ik ben benieuwd hoe men met deze leveringscontracten binnenkort zal omgaan. Bevatten ze wel clausules die in dit soort gevallen voorzien? Clausules waarin het eigen land voor gaat? Ik ben bang van niet, want het ging om geld verdienen.  Komt bij dat de EU ook een rol speelt. Een inwoner van Parijs schijnt net zoveel aanspraak te maken op ons gas als wij zelf. Ja, zo diep zijn we al weggezakt.
Gas uit andere landen levert andere problemen op. Qua samenstelling is dat gas anders. Eventuele import en gebruik zal het nodige aan aanpassingen vergen.
De scheuren van de aardbeving treft niet alleen de huizen. Ons dagelijks leven begint te scheuren.
Omdat wij afgelopen decennia zoveel genoten hebben van het aardgas, vinden sommigen dat wij als klanten ook moeten bijdragen aan de schadeloosstelling van de gedupeerden van de aardverzakkingen. Haha! Typisch weer zo'n VOC opmerking. De verantwoordelijkheid afschuiven om zelf zoveel als mogelijk zelf financieel gevrijwaard te blijven. Het gas winnen was ruim 50 jaar geleden toch allemaal geen enkel probleem? Toen werd ons niets gevraagd en werd er naar bepaalde waarschuwingen ook niet geluisterd.