donderdag 1 februari 2024

Van het oostfront

Toen Rusland van zich af sloeg, zag ik overal geel en blauw. Nu Gaza uitgemoord wordt zie ik nauwelijks de Palestijnse vlag in de sociale media.
Zelensky heeft afgezien van de Hornet jachtvliegtuigen die Australië aanbood. Zelensky noemde de vliegtuigen 'vliegende rotzooi'. Het kan zijn dat die toestellen op de zwarte markt door Oekraïne nauwelijks te verkopen zijn.
Rusland en Oekraïne wisselen weer gevangenen uit. Het gaat om een kleine 200 per land. Het is de eerste keer sinds Oekraïne een Russisch militair transport vliegtuig neerhaalden met ruim 60 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord. Dat gebeurde volgens de Russen met een Patriot systeem.
Een Oekraïense commandant heeft een oproep gedaan. Hij wil dat dienstweigeraars door de knieën geschoten worden. Het Oekraïens leger verliest het vertrouwen in de Himars (Amerikaans raketsysteem). De elektronica is te gevoelig voor de Russische elektronische oorlogssystemen. De Bradleys hebben grote problemen met de lage temperaturen. Veel Oekraïense pantservoertuigen zijn voorzien van hakenkruizen, die de Russen triggeren extra fanatiek en secuur te willen zijn om zo'n voertuig uit te schakelen.
Amerika wordt alsmaar terughoudender in het sturen van wapens. Veel wapentuig blijkt niet goed te functioneren. En dat is slechte reclame voor de Amerikaanse wapenindustrie.
Naar zeggen zijn de Leopards al van het slagveld geveegd.
Rusland is vrijgesproken door het ICJ. Oekraïne had een klacht ingediend als zou Rusland 'terroristen' in het oosten van het land financieel steunen. Daarvan is niets gebleken.
Een Poolse generaal beschuldigt Kiev van corruptie. "Er is veel materieel verdwenen", aldus de generaal.
De reden dat geen F-16 het luchtruim zal kiezen (volgens Rusland) heeft te maken met de mogelijkheid van atoomwapens. Als een F-16 met raketten met kernkoppen worden voorzien, zal het neerhalen van zo'n vliegtuig tot kernexplosies kunnen leiden. De Russen zien zowel Amerika als Oekraïne aan dit zonder scrupules te zullen proberen. De kernkoppen zijn o.a opgeslagen in Duitsland. Zijn die locaties A targets voor Rusland?
De EU heeft de lidstaten opgeroepen Oekraïne te blijven steunen met wapens. Natuurlijk heeft Mark Rutte als een van de eerste de brief ondertekend. Met name Hongarije en Tsjechië willen dat de oorlog beëindigd wordt. Zij willen geen steun verlenen. Daar is Von der Leyen niet blij mee, want oorlog voeren moet van het blondje.