maandag 12 februari 2024

Ouwe lullen muziek -38-

Uit de tijd van de petticoats en Rock 'n' roll. Deze zat ook in de platenkoffer van mijn ouders. Samen met See you later, aligator. Ik herinner me nog dat zo'n kledingstuk in een emmer met stijfsel gedoopt werd.
Er ging wel meer in een emmer in die tijd. Zoals bruin gekleurde katoenen luiers, ondergoed en .... maandverband. Al wist ik niet eens waar die vreemde lappen vandaan kwamen. Laat staan waartoe ze dienden. Van de Doos van Pandora had ik nog niet gehoord. 😁Ze lagen daarin de week. Als ik, leergierig als ik toen al was, daarover een vraag stelde, gaf mijn moeder altijd een heel vreemd antwoord. Een antwoord dat nergens op sloeg. Zoals : "Heb je je huiswerk al gedaan?" of "Je moet jullie bed opmaken!" Dus heb ik het haar maar niet meer gevraagd. Het leverde mij te veel werk op.
Op de maandagochtend werd het zwarte verlengsnoer uitgerold. Van de keuken via de overloop naar de badkamer. Daar stond onze elektrische wasmachine. Een houten kuip op poten met stop en een wringer. De motor zat onderin. Die dreef met een grote snaar een enorm wiel aan, dat de houten vork onder het deksel deed rondgaan door het wasgoed in de tobbe. Op een petroleumstel werd het wasgoed in de badkamer in het water voorverwarmd. Dat begon al op de zondag. Op de maandagochtend werd de boel overgeheveld in de wastobbe. Wat maakte die wasmachine een herrie : kadoenk, kadoenk kadoenk klonk het op maandagochtend. In de hele buurt volgens mij.
Als kind moest ik samen met mijn broer later het wasgoed door de wringer halen. Het was hard werken aan de zwengel. Vooral als mijn broer het wasgoed als een dikke prop aanbood. 😅 Vooral de lakens waren een crime. Die waren zo lang! Die kwam ik later weer tegen, als ze droog van de waslijn kwamen. Dan moest ik ze bij een hoek vastpakken en dan trok mijn moeder aan de andere hoek, diagonaal van die van mij. Dat was om de kreukels eruit te krijgen. Mijn moeder trok altijd harder. Dan schoot het laken soms uit mijn handjes. Dan deed ik nog meer mijn best om van mijn moeder te winnen. Maar dat is me nooit gelukt. Mijn moeder is altijd sterker gebleven dan ik. Wat een werk was dat vroeger zeg. Maar ach, de muziek maakte het allemaal weer goed.