maandag 12 februari 2024

Terug naar de bron

In veel gevallen waarin een misdaad is gepleegd, worden verdachten psychologisch onderzocht. Want misschien zijn ze ontoerekeningsvatbaar. Het zijn de bekende opmerkingen over een moeilijke jeugd, een eerder opgelopen trauma en/of een nare schoonmoeder (ik noem maar wat, hoor). Via zo'n onderzoek probeert men dan te achterhalen, waarom de verdachte tot zijn daad gekomen is.
Zelf heb ik er niet zoveel mee. In het algemeen is iemand die een misdaad begaat op dat moment de weg kwijt. Zo opgevoed of geboren of niet. Een normaal mens begaat geen misdrijf. Maar wie ben ik?
Helaas gaat men niet terug naar de bron in kwesties als slavernij, Gaza en Oekraïne. Nee, want dan komt er een heel ander verhaal naar voren. Dus dat doet en wil men liever niet. Voor bepaalde bekende Nederlanders van Surinaamse afkomst, was het daarom schokkend te horen, dat hun zwarte Afrikaanse voorouders zich ook met de slavernij hebben beziggehouden. Ze werden er erg stil onder. Bekende Amerikaanse presidenten hielden er ook slaven op na. Zijn hun standbeelden neergehaald of verwijderd? Nee. Men heeft de gewoonte kwesties uit hun verband te halen en te doen alsof het een op zichzelf staand iets was. Negeer de context en zie : er is een probleem. Nou, voor mij dus niet. Wat ik wel zou willen, is de waarheid presenteren. Niet alleen roepen 'zijn daden benne groot', maar ook zijn negatieve daden benoemen. Dan mogen al onze nationale helden wat mij betreft gewoon blijven bestaan.