zaterdag 24 februari 2024

Rabatdelen vervangen

Vandaag is het dan zover. Ik ben begonnen met het vervangen van de rotte rabatdelen. De meeste stukken betreffen de onderste delen. Logisch, want daar heeft het huisje last van opspattend en afdruipend water.
Om te oefenen ben ik begonnen met een klein stukje van nog geen 50 cm. Het bevond zich achteraan op een hoek. Met de multitool heb ik het deel doorgezaagd. Omdat het de onderste rabat is, kon ik het stuk vrij gemakkelijk verwijderen. Al moest ik wel een deel van een rotte hoeklat eerst ook wegzagen.
Toen ik het nieuwe deel paste, schrok ik even. Het was een halve millimeter dunner dan de oude. Dus
het sloot niet glad aan. Ik had de maat opgenomen bij het schuurtje. Onder het afdakje. Daar is het aanzienlijk droger, dan op de hoek bij een regenpijp die bij de oude goot lekte. Het verschil wordt veroorzaakt door de opname van vocht. Het wordt een uitdaging om toch een naadloze aansluiting te krijgen tussen oud en nieuw.
Na de geslaagde proef ben ik vol vertrouwen de grotere delen aan de voorzijde gaan doen.
Na het verwijderen van twee rabatdelen, zag ik muizennesten! Ze waren onbewoond, dus die heb ik even verwijderd en de openingen met wat oud rabat dicht getimmerd. Mocht er toch nog een muis gezeten hebben, dan heeft ie levenslang gekregen in een isoleercel. Arm beestje.
Ik moest ook halverwege de voorkant een deel vervangen. Gelukkig was dat op de hoek. Nadat ik een stuk van een meter had verwijderd (zonder de rabat er boven en eronder te beschadigen!) Kon ik het oude deel eruit tikken en het nieuwe vanaf de hoek erin tikken.
Na de lunchpauze heb ik de laatste rotte rabat aan de voorzijde vervangen. Ik was veel tijd kwijt toen ik achter de unit moest zijn. Daar was nauwelijks ruimte om te werken. Maar ik blijk ook een slangenmens te zijn. Oké, een beetje als een boa constrictor die net een varkentje opgegeten heeft. 😅Ik heb de naden maar direct met grijze kit gedicht. Af en toe viel er een druppel regen.
Ik moet zeggen dat het al een stuk beter oogt, nu de rotte delen vervangen zijn. Rest nog de achterkant van het hutje. Ik ben bang, dat ik toch nog een lengte rabat nodig zal hebben.