dinsdag 27 februari 2024

Ouderwets

Aan de Koffietafel maakte ik de opmerking het fijn te vinden de soepballetjes niet alleen te hoeven draaien, maar ook te mogen eten. Vervolgens ging het over het werk achter de schermen. Iets wat vaak vergeten wordt. De mevrouw naast mij vroeg ernaar. Toen ik zei blij te zijn thuis niet meer te hoeven afwassen, vroeg ze of wij soms geen vaatwasmachine hebben. Nee dus. Ze reageerde daarop met de vraag of ik aan voorspoelen deed. Ik bevestigde dat. Waarop ze lachend en fluisterend zei : “O, je doet dus geen Dreft in bruin water!” Ik moest hartelijk lachen. Ze doelde op de manier waarop sommigen hier de vaat doen. Na de koffie verdwijnen de kopjes en lepeltjes in een bak warm water. Dat kleurt dan bruin van de koffie. Vervolgens gaat er een scheut afwasmiddel in en doet met de vaat! En dan ook nog zonder naspoelen. Brrrr. Maar als anderen het zien, wordt er subiet ingegrepen.
Van het een kwam het ander en spraken wij over de verschillen tussen het doen en laten van onze en de jongere generaties. De jongeren weten alsmaar minder over het huishouden en opvoeden van kinderen.
In het huisje staat ook zo’n machine. Toch spoelen we de vaat vooraf af. Niet alleen om die alter echt schoon uit de machine te kunnen halen. Het scheelt ook vervuiling van het inwendige en mogelijke verstoppingen door een dichtgeslibd filter. Ergo : gewoon het gezonde verstand gebruiken. Trouwens, zo’n machine verbruikt wel erg veel energie en water vergeleken met onze handmatige manier van de vaat doen.