zaterdag 18 februari 2023

Weekend vieren

Zelf ben ik geen uitslaper. Als ik wakker wordt, ben ik al uitgeslapen. Dus ga ik het bed uit. Na het ochtendritueel in de badkamer, zag ik dat Fenna nog op een flapoor lag en in diepe rust was. Ik heb haar maar zo gelaten, want ze is ook al wat ouder en slaapt veel. Maar nadat ik het ontbijt klaargezet had, zei ik tegen die teef : "Fenna opstaan, we hadden al een kwartier buiten moeten zijn!" Ze reageerde niet, maar toen ik haar bak met de bekende boterham neerzette kwam ze uit haar mand. Haar ontbijt was zo verorberd. Haar ochtendritueel bestaat uit het uitgebreid liggen rollen met kreunende geluiden op het vloerkleed. Een soort ochtendgymnastiek voor teven, denk ik maar.

Toen ik klaar was om naar buiten te gaan, zag ik al aan haar houding, dat ze weer dwars was. Voor iemand die 's morgens vrolijk en positief zijn bed uitkomt nogal storend. Zelfs met de halsband om d'r nek bleef ze zitten. Ze kijkt dan heel bewust de andere kant op of nadrukkelijk naar mij met een blik die zegt : ga maar alleen, ik ga niet.
Als ze zo doet, geef ik een kort rukje aan de riem en moedig haar dan aan. Vaak tilt ze dan haar luie kont op en gaat sjokkend mee naar buiten. Alsof ze mij m'n zin geeft. Ik hoor haar daarbij niet zuchten, maar ik ben wat doof. Soms moet ik de rukjes blijven herhalen voordat ze een besluit neemt.
Eenmaal buiten staat ze de eerste honderd meter geregeld stil en lijkt achterom. Ofwel : madame wil naar huis! Jammer dan, we zijn nu buiten en gaan wandelen. Als we bij het bos zijn is ze over haar ochtendbui heen. Haar hobby is dan snuffelen en zo nodig markeren. Maar zodra ze merkt dat we weer richting huis lopen, stopt ze daarmee en versnelt ze haar pas. Weer thuis wil ze aangehaald worden door de bazin, die ze tot dan gemist heeft. Daarna verdwijnt ze weer in haar mand. Haar weekend vieren.