dinsdag 28 februari 2023

Afgetroefd

Af en toe zie ik dat deelnemers aan een dating programma aan een verkeerde deur staan te trekken en/of te duwen. Ik weet niet of er inmiddels een sticker of bordje op de juiste deur zit met de aanwijzing van Trekken (in dit geval).
Aan die bekende situatie moest ik denken, toen ik een paar discussies volgde over die arme illegalen, die in de kou bij de grens stonden te trappelen om het land binnen te komen. Een zeer emotionele mevrouw ratelde allerlei redenen en uitte verwijten naar haar gesprekspartner. De man bleef er rustig onder, ondanks de soms onfrisse aantijgingen. Hij werd onder meer een mensenhater genoemd. Toen hij ook iets mocht zeggen, hield hij het kort. Hij zei : "De grenspost bevindt zich 2 kilometer verderop, daar kunnen zij zich melden. En anders is er ook nog een ambassade." Ik dacht de vrouw te zien ontploffen. Maar ze kon zich net inhouden. Ze zweeg enkel.
Een rechter viel tijdens een rechtszaak de getuigenis van een politieagent aan. Op de visies van de rechter, gaf de agent keurig antwoord met het noemen van de betreffende wet en het artikel. In een paar gevallen kende hij zelfs de artikelinhoud uit het hoofd. De agent liet duidelijk blijken de wet te kennen en zich daaraan te conformeren. Ik zag de rechter zoetjes aan inbinden en plots van onderwerp veranderen.
Soortgelijke situaties zie ik veel terug in de debatten van de Tweede Kamer. Veel ministers ontberen kennis. Ze worden geregeld op de vingers getikt door parlementsleden met kennis van zaken. Dat vinden die ministers erg vervelend.