woensdag 15 februari 2023

Alarm!

Gisteravond werd er aangebeld door de overbuurman. Hij vertelde mij, dat het alarm van de Matrix afging. Ik vroeg verbaasd : "Alarm?" Op dat moment was mijn geheugen weer even afwezig. Ik heb de Matrix toen gecontroleerd; alle portieren waren goed afgesloten. Door alle portieren te openen en opnieuw te sluiten hoopte ik het euvel verholpen te hebben. Maar na een kwartiertje kregen we een WhatsApp dat het alarm weer afging. Ik snapte er niet veel van. 's Middags heb ik de auto met de stofzuiger schoongemaakt, nadat we weer even naar de Milieustraat gereden waren. En ik had het oliepeil gecontroleerd. Dus niets met elektronica of zo gedaan.
Toen ik na de tweede keer de auto afsloot met de afstandsbediening, viel mij op dat de lichten aan de achterzijde dit keer niet knipperden. Aan de voorzijde deden ze het vreemd genoeg wel. Het zijn de lichten van de richtingaanwijzers. Toen ik met de afgesloten portieren naast de auto stond te peinzen, zag ik op het dashboard plots een groen lampje even aan en uit gaan. Het was het waarschuwingslampje van de richtingaanwijzer naar links. Ik heb de auto weer ontgrendeld en ben achter het stuur gaan zitten. Toen ik het contact aanzette, begon de richtingaanwijzer naar links te knipperen! Ik heb de schakelaar weer in de neutraalstand gezet en de auto afgesloten. Dit keer knipperden alle lampen, zowel achter als voor het weer. Daarna is het alarm niet meer afgegaan. Ik heb de buren op de hoogte gesteld en gezegd, dat als het alarm weer af zou gaan, ik de accu zou loskoppelen. Dan konden ze in elk geval van een ongestoorde nachtrust genieten.
Nu is het wel zo, dat ik de Matrix met de reservesleutel gebruikt had. Voor alle zekerheid heb ik hem met de sleutel die we dagelijks gebruiken afgesloten. Met de moderne elektronica weet ik het niet meer zeker.
Er zijn of waren auto's waarvan de verlichting bleef branden wanneer je de schakelaar van de richtingaanwijzers liet aan staan. Maar dat het ook een alarm kan beïnvloeden, dat wist ik niet.