O nee, de koeien waren wit. In een docu over de natuur in Brazilië viel mij weer een aantal uitspraken op. Het betrof een familie, die al meer dan 200 jaar een veehouderij runt (eindigt niet met een d 😀). De boer vertelde dat de grond heel erg gezond is ondanks dat daar een paar 100 stuks vee graast. Als het gras kort gevreten is, worden de koeien naar een ander weiland gebracht. Op het afgegraasde land mogen dan de capibara's (horen ook tot de veestapel) het korte gras nog korter afbijten. De twee naast elkaar gelegen weilanden worden op die manier al eeuwen gebruikt.
Ik keek direct naar de natuurlijke omgeving. Ruim 200 jaar vee, dus de natuur zal daar flink verwoest zijn. Maar ik zag enkel fraai groen en geen door stikstof verwoest bruin landschap , zoals in de Oostvaardersplassen. Het was in elk geval weer een vingerwijzing voor mij, dat het Nederlands stikstof verhaal rammelt.
Dat zeggen ook biologen die de weilanden onderzoeken. De grond waar veel minder vaak of geen koeien grazen is biologisch gezien armer en dus ongezonder.