zondag 19 februari 2023

Gezond verstand?

Nederland overweegt de asielprocedure van Denemarken te gaan hanteren. Het concept is hetzelfde als dat van Engeland, dat een overeenkomst met Rwanda heeft. Daar worden asielzoekers opgevangen. Daar, in Rwanda, kunnen ze vervolgens een asielprocedure starten voor het land waar ze naartoe zouden willen. De Deense politiek gebruikt tenminste het gezond verstand. De VVD en het CDA gaan nu plotseling ook andere uitspraken doen. Uitspraken die haaks staan op hun politiek van afgelopen decennia. O ja, er komen verkiezingen aan.
Ondanks de grote voorraden en de prijsdalingen in de markt, blijven de prijzen voor de consumenten van energie de hoofdprijs betalen. De leveranciers maken nog steeds miljarden winsten. Zelf blijven we nog ruim €60 per maand meer betalen. Ook hier ontbreekt het aan de politiek aan gezond verstand.
Veel Oekraïners gebruiken Nederland als een soort oase. Ze reizen op en neer naar eigen land in dure auto's en brengen hier heel veel tijd door. De corruptie zit diepgeworteld. Het leven in Nederland is dankzij hun vluchtelingenstatus vele malen goedkoper dan in eigen land. De eigen bankrekeningen blijven onaangetast en groeien zelfs. Vakantie vieren met zakgeld en gratis inwoning, wie wil dat nou niet? Is het vreemd dat veel gastgezinnen klagen over de 'vluchtelingen' in hun huis? Nee, want de gasten nemen in bepaalde gevallen ook de regie in de woning over. Naar buiten toe worden klachten onder de noemer oorlogsleed geschoven. Overigens gedragen veel vluchtelingen zich vrij netjes.