woensdag 15 februari 2023

Geschiedenis

Golo Mann zei ooit : "Wie de geschiedenis niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst." Velen beperken zich inderdaad tot het vak Geschiedenis. Maar de uitspraak moet veel ruimer dan dat geïnterpreteerd worden. Velen kennen de geschiedenis van de Sovjet Unie, Oekraïne en Rusland niet. Zij zijn anti-Rusland mede vanwege de dagelijkse indoctrinatie. Wie de geschiedenis wel kent, schrikt van wat politici teweeg kunnen brengen en zal voor vrede en zeker niet voor wapenleveranties gaan.
Dat de uitspraak van Mann nog verder reikt, ondervind ik bijna dagelijks. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Telkens weer zal ik even teruggrijpen op het verleden, om aanpassingen voor de toekomst met het gewenste resultaat te kunnen realiseren.
Toen ik vanmorgen even in de loods was, kwam meneer Mann ook weer even tevoorschijn. Ik kreeg met een vrij complex gebouwd stukje installatiewerk (foto) te maken. Zaak is dan even terug te gaan naar het moment van constructie. Hoe is het in elkaar gesleuteld? Op grond van mijn bevindingen, kon ik gemakkelijk de wirwar aan pijpen en koppelingen op een bepaalde volgorde ontwarren en scheiden. In wezen doe ik dat ook als ik een cv ketel, mechanische ventilator, rookgasafvoer enz. ga demonteren. Telkens even terug in de tijd, waarin het in elkaar gezet is om naar de toekomst (gescheiden metaal) te kunnen komen.
Ook in programma's als Dream School wordt vaak even teruggegaan naar het verleden (opvoeding, gebeurtenissen enz.), om via het heden (gedragsproblemen) naar de toekomst (een beter functionerende mens al dan niet gebaseerd op therapie) te kunnen gaan. Wie de geschiedenis niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst.