maandag 20 februari 2023

Duim omhoog

Vanmorgen heb ik weer een ronde gelopen om wat zwerfvuil op te ruimen. Dit keer heb ik mijn route wat gewijzigd. Al geruime tijd zie ik in de struiken een kunststof jerrycan liggen. Dat ding is wit van kleur en valt vooral in de periode tussen de herfst en het voorjaar op. Gedurende de rest van het jaar is ie onzichtbaar vanwege het groen. Ik heb dat ding daar lang laten liggen, omdat ie op de helling van een dijkje ligt. Ik heb eens een slechte ervaring opgedaan met het staan op zo'n schuine kant. Ik heb toen een pees gescheurd.
Ondanks dat heb ik het witte ding toch verwijderd. Heel voorzichtig en doelbewust. Onderweg kreeg ik een paar keer een bedankje, waaronder een met de duim omhoog. Zoiets geeft deze burger nog meer moed; het schoonhouden wordt immers op prijs gesteld.
Onderweg kwam ik een bekende tegen. Ik had haar al erg lang niet gezien, omdat hun labrador overleden was. Dat beest was gewoon op. Ze heeft daarna nog wel rondes gelopen, maar zonder hond.
Dit keer had ze een zwarte labrador pup aan de riem. Ze is er zichtbaar gelukkig mee. Ze vertelde dat ze tijd nodig had om over het verlies van haar oude hond heen te komen. Daarnaast vond ze het respectvoller voor hem om te wachten met de aanschaf van een andere hond. Al met al hebben ze aan jaar gewacht.
Een wandelaarster (ja, ik kwam enkel vrouwen tegen) vertelde mij over veel zwerfafval bij het spoor. Dat is wel een eindje uit de buurt. Maar ik zou dat op de fiets kunnen doen. De locatie ligt ook vlakbij het fietspad, dus ik hoef niet echt daar het bos in. Daar staat ook een bankje, maar zonder afvalcontainer. En dus gooit de zich schone Nederlander noemende fietser zijn afval op de grond. Ook als er wel een container is. Maar omdat ie vol is gooit men het afval maar op de grond (foto). De tip is in elk geval voor mij om een fietstochtje te combineren met wat opruimwerk. Er zijn hier meer locaties waar relatief veel zwerfafval ligt. Ik heb ze in het achterhoofd voor het geval ik me echt een keer zou gaan vervelen. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.
Ik zou nog steeds een speciale beugel op de fiets willen monteren, zodat ik de grijper gemakkelijk kan meenemen en gebruiken.