vrijdag 24 februari 2023

Doorgeschoten democratie

Dit jaar hoop ik 3/4 eeuw op deze wereld te zijn. Er is in die tijd erg veel veranderd. Ik stam  uit de tijd, dat pa de baas was thuis. En als ie dat op z'n werk niet was, kon het voorkomen dat ie zich thuis als een nog grotere baas gedroeg. De moeders bleven thuis en hadden o.a. de taak voor pa en de kinderen te zorgen. De regels kwamen trouwens van pa. In de jaren 60 kwam in menig thuis de democratie om de hoek kijken, vergezeld van o.a. het feminisme met het baas in eigen buik verschijnsel. Gevolg was dat moeder en kinderen mondiger werden en pa zich meer koest moest gaan houden. De veranderingen leidden tot menige echtscheiding, wegens 'niet op één lijn zitten' van de ouders. Moeders mening kwam plots naar buiten en botste met die van pa.
Moeders konden ook gaan beslissen over wie wel en wie niet op de wereld mag komen, dankzij(?) de opkomst van de abortusklinieken. De komst van de anticonceptiepil gaf meer grip op de grootte van een gezin en bood 'vrijheden'.
Moeders kregen steeds meer zeggenschap over de kinderen en vaders werden op dat gebied steeds meer op een zijspoor gemanoeuvreerd. Ik herinner me nog ergens in de jaren 80 een vader die het oneens was met een stukje opvoeding. Hij kreeg een snauw van zijn vrouw : "Waar bemoei jij je mee?" Daar schrok ik toen van. Ik vroeg me toen al af : "Is een vader tegenwoordig enkel een zaad- en een geldschieter in een gezin?"
De bijna-uitschakeling van pa en de groter invloed van ma heeft geleid tot watjes van kinderen, die denken dat de wereld enkel om hen draait en geen nee! kennen. Ze worden erg beschermd opgevoed. Al kan het kindje nauwelijks praten, het krijgt al veel vragen gesteld. De regie van de opvoeding kwam in kinderhanden terecht, omdat veel moeders werken. Dus eten de kids dagelijks snacks of pizza's en zitten de hele dag met een digitaal speeltje in de handen. Zelfs met slechts 4 of 6 vakken op school lukt het niet om fatsoenlijke cijfers te halen. Want het is zoveel werk. Zelf heb ik het met 13 vakken moeten doen en dagelijks 5 of 6 vakken op het schoolmenu met het nodige huiswerk, waaronder max. twee repetities / proefwerken per dag. Op een dag kon ik met zowel een paar schriftelijke overhoringen (SO' s) als twee proefwerken geconfronteerd worden. Het hedendaagse kennisniveau is vergeleken met toen flink gedaald.
Om me heen kijkend en luisterend is de maatschappij geworden tot een van watjes. Alles is zielig en erg, van het uitdelen en incasseren is het laatste verdwenen. Pesten is plots heel erg. Logisch, want het kunnen incasseren ontbreekt. Veel jongeren zijn statisch in hun vrije tijd. De opmaat is eerst ikke geworden en een andere mening dan die van de eerst-ikken deugt niet. De democratie is aan het doorschieten en zal zichzelf om zeep helpen.