dinsdag 21 februari 2023

Dierenleed

Af en toe ben ik in twijfel voor wat betreft het eten van vlees. Zeker nu weer. Hier in de polder, richting Elburg, is een kippenschuur afgebrand. De brand heeft aan zo'n 10.000 kippen het leven gekost. Hoe is dat nou mogelijk?! Zowel zakelijk als vanuit de beesten gezien moet zo'n pluimveehouder toch aan risicospreiding doen? Waarom geen lager aantal bijeen en waarom geen ontsnappingsmogelijkheden in geval van calamiteiten? Het lijkt me geen probleem om rookmelders te koppelen aan nooduitgangen voor de beesten. Men zou die megastallen moeten verbieden en meer op veiligheid moeten inzetten.
Die twijfel krijg ik ook als ik de leuke filmpjes bekijk over dieren, waaronder ook dieren die onder de noemer slachtvee vallen. Dus ben en blijf ik me ervan bewust dat we te maken hebben met soortgenoten, waarvan wij onszelf veredeld noemen. Veredeld genoeg om andere soortgenoten slecht te behandelen en te consumeren. Ook het groen is leven. Niet voor de westerse mensen, want die staan erg ver van de natuur af.