donderdag 10 februari 2022

Met blindklinkmoeren

blindklinktang
Tussen het zeer uitgebreide gereedschap van onze oudste zoon, bevindt zich ook een speciale popnageltang. Eentje waarmee men moeren in plaatwerk kan vastzetten. Het zijn uiteraard geen gewone moeren, maar een combinatie van popnagel en daarin een moer verwerkt.
Ik heb die tang al een keer gebruikt, toen ik een rekje aan het achterportier wilde monteren. Ik heb toen op de reeds aanwezige aluminiumprofielen M8 popnagelmoeren aangebracht. Zo kon ik de jerrycan / gereedschapskist aan het portier bouten.
Zo'n tang heeft verschillende soorten koppen. Het is een stuk schroefdraad.
blindklinkmoeren
Daarom kan ik M6, M8 of M10 moeren gebruiken. Zelf heb ik een doosje M6 moeren gekocht, om de beugeltjes van het zonnepaneel op het dak vast te zetten met bouten. Ik hoef gelukkig niet door het dak heen. Op het dak ligt een 3 mm geïsoleerde trespa plaat. Daar pop ik de moeren in vast. Omdat het metalen dak van de bus zelf gegolfd is, moet ik dus boven de dieper liggende gootjes de moeren gaan poppen. Ik moet dan eerst een gaatje boren in het trespa, boven zo'n gootje. Vervolgens pop ik de moer erin. Daarna kan ik met een boutje de steun vastzetten.
met kop M6 draad
Omdat ik op het dak moet gaan werken en geen overdekte stalling heb, wacht ik eerst maar op droog weer. Dan kan ik lekker in het zonnetje op het dak van de bus aan de slag. De klus begint natuurlijk met het schoonmaken van het dak / de trespa plaat.
Ik wil het paneel in de rijrichting van de bus monteren. Dus met de smalle kant naar voren en achteren. Zo vangt ie onder het rijden weinig wind. Ik overweeg een spoilertje aan de voorzijde te plaatsen. Voor de zekerheid. Ik moet even denken aan de storm die we onderweg hadden, toen we naar het strand gingen. Het staat wat raar als ik plots een paneel door de lucht zie vliegen en zou denken : "Hé, zo'n ding hebben wij ook op ons dak!"😅