vrijdag 21 januari 2022

Tranen van Tito

Een mooie en interessante documentaire, waarin het voormalige Joegoslavië vergeleken wordt met de huidige situatie. Een huidige situatie waarin sprake is van een aantal soevereine landen en de gevolgen van de oorlog daar in de jaren 90; de tranen van Tito. De docu geeft goed inzicht in wat er zich allemaal heeft afgespeeld en hoe de situatie nu is. Wie zich een beetje weet in te leven in de mensen en onderwerpen die ter sprake komen, krijgt veel meer begrip voor de hedendaagse levenshouding en visie van de bewoners daar.
Wat dat betreft zijn die vergelijkbaar met die van andere Oost-Europese landen. Ze worden naar de EU gelokt met allerlei lekkere worsten en vervolgens moeten zij grote maatschappelijke en politieke veranderingen gaan doorvoeren, waar ze nog lang niet aan toe zijn. Zo werkt het dus niet.
De presentatrice is zelf ook afkomstig uit het voormalig Joegoslavië en woont in Nederland. Ze is psychologe en spreekt de taal. Ze maakt zodoende gemakkelijk contact met de mensen daar. Helaas hebben veel westerse mensen een groot vooroordeel over Oost-Europa. Ingegeven door de politiek. Ze hebben nooit zo'n land bezocht en/of met de lokale bevolking gesproken.