zondag 23 januari 2022

Een afwijkende visie

Viceadmiraal Schönbach van de Duitse Marine is natuurlijk niet zomaar iemand. Als Schönbach van mening is dat Poetin meer respect verdient, dat de Krim altijd Russisch zal blijven en dat Oekraïne niet voldoet aan de NAVO standaard, dan kan ik hem alleen maar gelijk geven. Interessant, dat zelfs op dat hoge militaire niveau dergelijke meningen te vinden zijn. Schönbach gelooft ook niet in een Russische inval in Oekraïne.
De viceadmiraal heeft na zijn uitspraken de eer aan zichzelf gehouden en zijn ontslag ingediend. Neemt niet weg, Poetin in zijn vuistjes zal lachen en Schönbach zeer dankbaar zal zijn. Het is weer een voorbeeld hoe de militaire top een andere mening heeft dan de politiek. Het is in Duitsland vaker voorgevallen. Vooral in de Tweede Wereldoorlog, waarin een voormalig Oostenrijkse huisschilder meende het beter te weten dan zijn militaire top.
Opvallend is dat Duitsland als zeer groot wapenproducent en -exporteur Oekraïne enkel veldhospitalen wil leveren als er een conflict met Rusland ontstaat. Verwacht de Duitse regering soms grote verliezen aan Oekraïense zijde?