zaterdag 22 januari 2022

Klagen had geen zin

 Zo'n vier maanden na mijn entree als hoofd IT, werd ik overvallen door een interim directeur. Hij stond op een dag pardoes in mijn kantoor te schreeuwen tegen een ingehuurde medewerker. Ik wist niet eens wie die schreeuwlelijk was.
Maar de toon was gezet. Er brak een periode aan, waarin de interim telkens onder vier ogen zeer nare uitspraken deed over en tegen mij. Er waren daar ook discriminerende en racistische opmerkingen bij. Ik heb die man, een nare Duitser / rot mof, een paar keer gevraagd waarom hij dat deed. Maar hij gaf nooit een antwoord. Hij keen dan naar de grond of naar het blad van zijn bureau en zei niets.
Ik heb me een paar keer bij PZ beklaagd over zijn gedrag. Wat denk je? Hoofd PZ liet blijken dat ze mij niet geloofde en zei : "Hij is wel je nieuwe directeur." En daarmee was de kous af. Het gebeurde twee keer dat de man mij beledigde in bijzijn va anderen. Een keer tijdens een presentatie aan personeel en een keer in bijzijn van een andere interim manager. Het personeel eiste van de interim directeur dat hij mij zijn excuses moest aanbieden. Maar toen het zover was, kreeg ik van hem onder vier ogen de wind van voren. In het andere geval was er sprake van een beschuldiging van fraude aan mijn adres. De aanwezige manager zei na vertrek van de a.i. directeur letterlijk : "Willem, hier was ik niet bij. Ik heb niets gehoord, laat mij erbuiten!"
Het geeft aan hoe lastig het soms kan zijn om ongewenst gedrag binnen een organisatie aangepakt te krijgen. Ik heb later wel een brief gestuurd naar een of ander bureau dat over discriminatie ging. Ik he daar nooit een reactie op gekregen. Ook de Arbo-dienst liet het afweten. Achteraf bleek dat de man waarmee ik sprak een familielid was van het hoofd PZ.
Ik werd inderdaad niet veel later ontslagen met 'plegen van fraude' als reden. De rechter vonniste anders; in mijn voordeel. De a.i. directeur had de bewijsstukken namelijk vervalst. Maar al met al waren er enkel verliezers. De reden van al dat gedoe was, dat de a.i. een dubbele agenda voerde. Hij wilde de IT uitbesteden. Overtollig personeel moest weg. Dat had men mij gerust zo mogen mededelen in plaats van mij op zo'n lullige manier proberen weg te pesten.