zondag 9 januari 2022

Op z'n Amerikaans

Het feit dat Polen de gaslevering aan het land niet verlengd heeft, is natuurlijk niet 'zomaar' gebeurd. Het heeft te maken met de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Polen. De Poolse regering wilde zich per se wapenen tegen een Russische aanval en heeft daartoe de hulp van Amerika ingeroepen. Het zal ongetwijfeld een deal geworden zijn, waarin de Amerikanen de Polen ertoe gedwongen zullen hebben geen gas van Rusland meer af te nemen. De schone belofte van de levering van Amerikaans gas wordt niet nagekomen. Om soortgelijke redenen krijgen bepaalde landen geen Pfizer vaccins. Zij, waaronder Brazilië, krijgen die alleen indien zij Amerikaanse militaire bases toestaan. De betreffende landen wijzen die voorwaarde af. Amerika is nog steeds druk doende om haar militaire invloed uit te breiden.
Duitsland wil nog geen gebruik maken van Nord Stream 2, omdat Amerika dat niet wil. Dus klopt het bij ons landje aan, zodat het Polen van gas kan blijven voorzien.
China zou het gelegen komen wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt. Dan kan China Taiwan aanvallen en wellicht de heerschappij over de Zuid Chinese Zee opeisen. In zo'n situatie zullen Amerika en haar bondgenoten op meerdere fronten moeten strijden. Het is maar gissen, hoor.