woensdag 27 november 2019

We worden dik

Weer een oud bericht wat mij betreft : we worden dik. Gisteren zag ik een deel van Home alone. Een tv programma waarin kinderen een aantal dagen op zichzelf wonen. Er waren twee jongens bij die opvallend dik zijn. Het viel mij op, dat hun lichaamsomvang gepaard gaat met de mij bekende trekken van luiheid, passief gedrag en vraatzucht. Interessant is te horen (en te zien!) hoe hun ouders daarop reageren. Luiheid wordt door hun ouders gezien als een vorm van slimheid : hun kind onttrekt zich aan bepaalde taken, die de kinderen gezamenlijk zouden doen. Ik denk dan : je bent al dik, maar (samen)werken wil je ook niet. Dubbelop dus. Op latere leeftijd draaien de dikkerds de boel om. "Ik kan moeilijk lopen vanwege mijn gewrichten", zeggen ze dan. Nee, even een stapje verder terug : vanwege je slechte eetgewoonte neemt je omvang toe en worden je gewrichten gesloopt. Die ouders, in deze gevallen de moeders van die twee dikkerds, zijn zelf ook veel te dik. Maar ja, wat is er fijner dan thuis een medestander te hebben in je vraatzucht.
Een goede ouder geeft niet alleen het goede voorbeeld, maar probeert zijn kinderen ook te weerhouden van het maken van (dezelfde) fouten. We worden dus dik. Ook daarin gaan we Amerika achterna. Bijna elk pondje gaat door het mondje.
Ik heb de rare / nare gewoonte mensen te observeren. Ook tijdens verjaardagen enz. Ik zie dan vaak mensen constant met hun hand in de schaal met snacks grijpen. Hun kaken gaan onvermoeid op en neer. Er zijn er zelfs bij, die zo'n schaal gewoon naar zich toe trekken! Een gewoonte, dat wel. Maar wel een slechte.
Overal is eten beschikbaar en de technologie heeft ons passief gemaakt. Vandaar dat op veel campings het na het avondeten stil is. Bijna iedereen zit dan achter de tv. Tja, we worden dik. Maar zoveel vacatures zijn er ook weer niet bij Handhaving.
Oké, ik ben ook te dik. Opvallend genoeg ben ik tijdens de vakantie ruim 2 kilo afgevallen. Ik eet dan minder dan thuis. Niet uit armoe, maar vanwege spanningen door het rijden in mij onbekende gebieden denk ik. Ik heb dan minder trek. Neemt niet weg, dat ik nog 7 à 8 kilo te zwaar ben. Volgens de normen. Maar van die normen heb ik geen enkele last.