vrijdag 29 november 2019

FantomWorks


Als het even kan kijk ik naar een aflevering van FantomWorks. In deze serie worden onder leiding van Dan Short oude auto's aangepakt. Ik ben met name geïnteresseerd in de manier waarop de deskundigen allerlei problemen oplossen. De techniek dus. Zoals die mannen daar bezig zijn, daar straalt de deskundigheid vanaf. Prachtig!
Wat mij ook opvalt is de rol van Dan Short. Hij is weliswaar de baas, maar beschikt over heel veel kennis. Daarbij is het geen probleem voor hem zijn handen vuil te maken. Hands on management dus. Ik hoor hem soms zeggen : "Het hoeft niet vlug, als het maar goed is." Dat is voor Amerikaanse begrippen, waar bijna alles onder tijdsdruk staat opvallend. Misschien spreekt zijn rol mij erg aan, omdat ik wat van mijn eigen aanpak in herken. Ik ben zelf ook onderaan begonnen in mijn vakgebied. Ik heb bijna alle functies doorlopen, voordat ik op managementniveau actief werd. Zodoende kon ook ik als leidinggevende via een on hands inzet de medewerkers bijstaan en adviseren.
Dan Short heeft heel andere aanpak dan bijvoorbeeld toentertijd Duane Mayer van de hotrods. De man compenseerde het gebrek aan vakkennis en vaardigheden door op te treden als een bullebak. Voor zo'n manier van leidinggeven heb ik geen respect.