woensdag 27 november 2019

Afvalheffingen gaan omhoog

Als overheden iets verzinnen, heb ik daar vaak moeite mee. Dat komt omdat ik uit het bedrijfsleven kom. Daar moest ik middels een kosten baten analyse en een goede onderbouwing met valide argumenten komen.
Hier in deze gemeente lees ik in de toelichting van de stijging o.a. het volgende. De prijs van oud papier is gedaald, maar de vergoedingen aan de verenigingen zijn vast (zo'n 70.000 euro per jaar). Wat een domheid. Ja, sorry maar dat vind ik heel erg dom. Stom dus. De vergoeding zou gekoppeld moeten zijn aan de marktprijs. Zo gaat dat in het bedrijfsleven. Door zo'n domheid moeten inwoners meer belasting gaan betalen.
Het hele verhaal rond de scheiding van het afval, zou o.a. leiden tot lagere kosten. We brengen het restafval nu zelf weg naar ondergrondse containers. Het legen ervan zou stukken goedkoper zijn dan dat van de kliko's. Blijkbaar dus niet. Er zijn ook speciale auto's ontwikkeld (zijladers), om met minder personeel het werk aan te kunnen.
Het scheiden van het afval lukt ook niet. Als er in een partij plastic toch wat restafval zit, wordt de hele partij als restafval afgehandeld. Ook weer raar, want bij menig afvalverwerkingsbedrijf vindt men afval scheiding bij de bron onnodig. Daar was laatst nog een uitgebreide docu over op de tv, dames en heren ambtenaren. In die afvalverwerkingsbedrijven gebeurt het scheiden automatisch en vele malen efficiënter. Op dit moment worden we financieel gestraft voor het scheiden van afval. Dus waarom doen we dit nog? Omdat men bij de gemeente achter de feiten aanhobbelt en men niet commercieel genoeg is. Kortom, het kan allemaal veel efficiënter, effectiever en goedkoper. En laat verenigingen zelf dat oud papier maar ophalen. Ga daar als gemeente niet tussen zitten. Verenigingen zouden ook commerciëler moeten worden en zelf inkomsten moeten genereren.