dinsdag 26 november 2019

Quasi dorpelingen

Op de sociale media die specifiek bedoeld zijn voor inwoners van mijn geboortedorp, haal ik eenvoudig de import (geen geboren en getogen dorpsbewoners) eruit. Wat kunnen die mensen stads schrijven en reageren. Ik bedoel daarmee vaak agressief, vijandig en gepaard met grof taalgebruik. Zo ging het ooit onder de echte inwoners niet aan toe. Ons kende immers ons. Je kwam elkaar geregeld tegen en keek elkaar dan in de ogen.
Tegenwoordig is het vanachter een computer of (vooral) telefoon lelijk doen. Quasi anoniem. Velen zijn de Nederlandse taal niet machtig. Logisch, want ze zullen op school ook zo bezig geweest zijn in plaats van bij de les te blijven. Overlast, zowel overdag als 's nachts moet volgens de import gewoon geaccepteerd worden. Net als vandalisme en diefstal. Een veel gelezen reactie is dan ook : "Je bent toch ook jong geweest?" Natuurlijk zijn anderen ook jong geweest. Ze zijn alleen anders opgevoed, o.a. met respect voor anderen en andermans spullen en met meer toen gangbare waarden.
Het zijn de moderne vluchtelingen, die het stadse ontvluchten, om elders meer frisse lucht te kunnen happen om vervolgens hun manier van doen en laten aan anderen op te dringen. Dat gaat trouwens ook gepaard met veel culturele afbraak en moderne, nietszeggende nieuwbouw. Ik zou het dorp bijna willen laten opslurpen door Leiden. Met behoud van de oude kernen.