dinsdag 19 november 2019

Geluidsoverlast

Een veel voorkomend probleem : overlast veroorzaakt door buren. In veel gevallen is sprake van onnodige overlast. Zoals het dichtgooien van deuren, stampend de trap op en af gaan, te luid spelende radio's tv's, spelende / rennende kinderen, blaffende honden enzovoort. Als er dan ook nog sprake is van oude, gehorige huizen, dan is er al snel sprake van geluidsoverlast. In appartementsgebouwen is vaak niet te lokaliseren waar geluid vandaan komt. Dan komt het voor, dat men bij de verkeerden klaagt. Dat overkwam ons toen we zelf in een flat woonden.
Er zijn ook situaties, waarin klagers geobsedeerd zijn geraakt en zo van alles lijken te horen. Tot zelfs geluiden die er niet zijn.  Of klagers die over een zeer scherp gehoor beschikken, waardoor gewone woon- en leefgeluiden al als overlast bestempeld worden. Een cartoon beeldde dat uit met een stel dat zit te schaken. Daaronder een buurman die boos met een bezem tegen het plafond slaat. Haha!
Helaas vergeet men soms op voorhand maatregelen te nemen, om overlast te voorkomen. Zoals het niet leggen van een geluidsisolerende ondervloer als men laminaat of parket legt. Of viltjes onder de stoel- en/of tafelpoten te plakken. Of een bureaustoel met wieltjes te gebruiken in plaats van zonder. Of even een klemmende deur te schaven of een piepend / krakend bed te repareren.  Het is jouw vloer, maar hun plafond. Het leven kan mooi en simpel zijn wanneer men wat rekening met elkaar zou houden.