zondag 3 november 2019

Je doet het jezelf aan

Wie de bal kaatst, moet hem terug verwachten. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Wie goed doet, goed ontmoet. Het zijn slechts een paar voorbeelden, die aangeven dat je als mens veel dingen jezelf aandoet en/of aan kan doen. Oorzaak en gevolg. Om die reden is een aantal ouderen hier eenzaam. Louter vanwege hun gedrag jegens anderen. Ik vind het daarom vreemd, dat ze zich vervolgens beklagen over hun situatie. Eigen schuld.
Er zijn ook mensen die zelf hun stres genereren. Raar, maar waar. Als ik het druk heb, ga ik geen extra afspraken voor zo'n dag maken. Ik ben niet gek. Komt bij, dat ik ook niet de houding heb iets te moeten. Die houding heb ik ook al tijdens mijn loopbaan gehanteerd. Soms zei ik dat ik maar twee handen, een hoofd en 8 uur de tijd heb. Als ik mijn hoofd had laten hangen naar anderen, met name de chaoten onder hen, dan was ik ook snel opgebrand geweest. Nee, dan liever voor eigenwijs of desnoods lui versleten worden. In chaotische of hectische organisaties hield ik mijn agenda zo leeg als mogelijk. Nog voordat ik 'goede morgen' gezegd had, kreeg ik al een paar afspraken voor die dag erbij. Mijn agenda vulde zich elke dag vanzelf.
Tot slot wilde ik graag de dag afsluiten met het gevoel weer wat werk afgerond te hebben. Ook dat geeft rust. Dat lukt niet als ik met te veel dingen tegelijk bezig ben, zoals sommige van mijn collega's. Die waren met van alles en nog wat bezig, maar hadden aan het eind van een dag niets af. Ik weet dat veel mensen niet in staat zijn zich voldoende weerbaar op te stellen. Gelukkig zijn er voor hen cursussen / therapieƫn. Tenzij je van zelfkastijding houdt.