dinsdag 26 november 2019

Vals beschuldigd

Vanmorgen deed zich een raar fenomeen voor. In de supermarkt is het mogelijk om zelf je producten te scannen. Bij de kassa was sprake van een controle, die op basis van steekproeven gedaan wordt. Toen bleek dat een half brood niet gescand was. Oeps! Daar krijg je een wat opgelaten gevoel van. Alsof je je aan winkeldiefstal schuldig maakt. Net als toen een van de kids wat uit een schap gepakt had en je dat pas bij de kassa te horen krijgt : "Wilt u dat ook afrekenen, meneer?"
Wat bleek in het geval van de supermarkt? De kassa gaf in eerste instantie op het scherm aan, dat het brood niet met de handscanner gescand was. Besloten werd een bon af te drukken. Wat bleek? De kassabon gaf keurig aan, dat het half brood wel degelijk gescand was. Een discrepantie tussen de handscanner en de kassa, die leidde tot een onbehaaglijke gevoel. Al moet ik wel zeggen, dat de medewerkster het gebeuren licht opvatte.
Zo'n gevoel ken ik maar al te best. De eerste keer was in Zoetermeer, waar ik in een drukke winkelstraat staande werd gehouden, omdat ik de artikelen die ik bij me had niet betaald zou hebben. Ik liet keurig het zakje met de bon zien, maar ik moest toch terug naar de winkel. Daar gaf een medewerker toe, dat ik door hem geholpen was. Iets wat zijn chef niet opgevallen was.
Later overkwam me zoiets bij Ter Meulen in Rotterdam. Ja, zo lang is het geleden. Ik zocht twee schakelaartjes. Ze lagen in een grote bak. Omdat ik liever een prijsstickertjes erop wilde voor bij de kassa, koos ik de geprijsde schakelaartjes. Toen bleek dat beide een andere prijs hadden. Ik dacht slim te zijn door twee met de lagere prijs te pakken. Bij de kassa zei de mevrouw tegen mij : "Het is niet de bedoeling zelf stickers op de producten te plakken, meneer." Kijk, van zo'n reactie krijg ik dan weer de kriebels. Dus zei ik wat geƫrgerd : "Zoudt u even in die bak willen gaan kijken en mij dan weer te woord staan? In die bak liggen deze schakelaars met verschillende prijzen." Toen kwam de smoes dat ze niet achter de kassa vandaan mocht. Ze sloeg daarna de prijs van de stickers aan en ik betaalde. Zo ben ik ook een keer bij V&D in Leiden staande gehouden, terwijl ik in de hal op Sonja stond te wachten. De winkeldief was door de poortjes gevlucht. Ondanks tips van andere klanten, getuigen, en mij aan de surveillant werd mijn tas doorzocht. Hij vond natuurlijk niets. In geen van die gevallen werden mij excuses aangeboden.
Alle keren vond ik de benadering erg vervelend : op voorhand al beschuldigend.