woensdag 20 november 2019

Dubbelop

Ooit werkte ik naarstig aan gegevensmodellen om het gebruik van gegevens uniek op te slaan en te beheren. Dat wil zeggen, de gebruikers van het informatiesysteem hoefden slechts 1x gegevens in te toetsen. Gisteren ging ik op verzoek van iemand een aanmeldingsformulier versturen. Het formulier was eerder via een download afgedrukt, met een pen ingevuld en weer gescand. Ja,ja, wat een werk. Maar nu moest het gescande formulier teruggestuurd worden. Dat was even zoeken op die site, maar uiteindelijk vond ik de upload-knop. Niet op een voor de hand liggende plaats.
Toen het document ingelezen was verscheen een scherm met de lay-out van..... het ingevulde formulier. Bij alle rubrieken stonden sterretjes, die aangaven dat het veld verplicht ingevuld moest worden. Deed ik dat niet, dan kwam ik geen stap verder. Ik heb dat maar gedaan, maar wat een ergernis en wat een dom gedoe. Dubbele gegevens invoeren in 2019. De IT opleidingen zijn ook niet meer wat ze ooit geweest zijn.
Ik zie ook geen zelflerende systemen meer. Zo kan ik me voorstellen dat het kenteken van onze bus niet te vinden is in een database van een leverancier. En dus ontbreken technische specificaties, die nodig zijn om de juiste onderdelen te bestellen. Ik mag dan zelf het merk, model en soort motor invullen. Prima. Maar de eerstvolgende keer kent dat systeem het kenteken nog steeds niet. En toch is het louter even de data ophalen vanaf de RDW site en die in de eigen DB onder het kenteken op te nemen. Nee, ik moet weer al die info intoetsen.
Sonja heeft een nieuwe telefoon aangeschaft. Je moet eens weten wat voor ellende dat met zich meebrengt. Met name op het gebied van Apps. Die Apps vormen ook een ongecontroleerde wildgroei. Da's pas echt IT-onkruid.
En dan zwijg ik maar over het laten uitkeren van een Aanvullend Pensioen. Dat kan ook via een website. Maar daarna is maandenlang communicatie nodig om de uitkering te realiseren. Soms denk ik maar : "Sinds ik met pensioen ben, is de IT wereld ineengestort." Hahaha!