maandag 4 november 2019

Staat van dienst ontcijferen

Toen hij nog in leven was, kreeg ik van mijn oom David / Daaf wat kopieën van de staat van dienst van zijn vader, opa D. Oudshoorn. Het is een handgeschreven exemplaar, waar hij ook nog wat andere kopieën aan toegevoegd had. Zoals documenten van onderscheidingen. Het beslaat een periode van 1902 tot 1925 en beschrijft opa's bezigheden bij het KNIL. Van indiensttreding tot (eervol) ontslag.
Nu ik wat met mijn gezondheid sukkel, heb ik de tijd gevonden de staat eens serieus te lezen. Ik had daar wel een grote loep voor nodig, want de tekst is nogal dicht opeen geschreven.
Het document bevat een aantal kolommen met o.a. wanneer en op welke wijze in dienst getreden is, omschrijvingen van zijn aangegaan akkoord (dienstverband) en verdere militaire loopbaan. Ook vermeld zijn de gedane veldtochten (krijgsverrichtingen), opgelopen verwondingen en uitzonderlijke daden (toegekende onderscheidingen).
Ik vind het erg interessant om op die manier door mijn opa's militaire periode te wandelen. Al is het wel met zeer grote stappen.