dinsdag 10 september 2019

Wie niet sterk is

Vanmorgen lag ik ergens op een zolder. Ik was bezig een stukje vloer te leggen. Het was het laatste stukje met een uitdagende moeilijkheidsfactor. Op dat stukje stonden namelijk een wasmachine en droger. Op tafels! Erg gemakkelijk voor de bediening, maar voor dit klusje een flinke uitdaging. De wasmachine stond met tafel en al in een lekbak. Ook erg handig, maar voor dit klusje.... Alles moest van de grond om de stukken eiken parketstroken te kunnen leggen. Zo'n droger valt qua gewicht nog mee, maar de wasmachine in die bak was een ander verhaal. Wie niet sterk is moet slim zijn. Ik ken veel sterke mensen ben soms slimmer dan anderen, dus verzon ik een list. Ik had uit voorzorg twee krikken meegenomen, een garagekrik en een potkrik. Aan de potkrik had ik niets, maar de garagekrik paste precies onder een dwarsstang van de (stalen) tafel. Omdat de beide machines op aparte tafels stonden, die alleen aan de bovenkant via het blad aan elkaar verbonden waren, ging bij het krikken alleen een tafel omhoog. Oeps! Dus moest er weer een list bedacht worden. Met vier lijmtangen heb ik de poten van beide tafels tegen elkaar geklemd. Nu vormden ze geen vier dunne, maar twee dikke poten. Toen ik weer ging krikken, gingen beide tafels omhoog. Hoera!
We hebben eerst de stroken onder de droger gelegd. Zo ver als het kon, want de buitenste poten onder de wasmachine stonden nog op de vloer. Met de schuin omhoog gekrikte tafels konden we een behoorlijk stuk parket leggen. Daarna moest de andere kant omhoog. Met lekbak uiteraard. Vanwege de lekbak kon de garagekrik niet onder de tafel. Dus heb ik de krik gebruikt als steunpunt. Met een dik stuk houten plank als wip, heb ik de wasmachine wat omhoog kunnen krijgen. Dankzij mijn lichaamsgewicht! Er moest vlug gehandeld worden, dus moest mijn workmate vliegensvlug een paar stroken neerleggen en tegen de rest tikken. Ik ben dus ook wel sterk, maar niet erg lang. Ik heb tussentijds de machine even laten zakken om op krachten te komen. Daarna weer de wip op en zie, ook onder de wasmachine met lekbak was de vloer nu voorzien van parket.
De rest was een kwestie van opmeten en aftekenen (werk van de workmate) en zagen en plaatsen. Tegen 14.00 uur was ook de laatste strook gelegd.