maandag 9 september 2019

Achter de feiten aan

Telkens weer lees ik nieuwsberichten, waarbij mijn primaire gedachte is : "Komen ze daar nu pas achter?" Zo las ik vanmorgen dat ons landje niet goed voorbereid is op de bewaking van het internet en cruciale systemen. Die kwestie kwam tijdens menige discussie in de IT wereld al naar voren, toen het internet midden jaren 90 op gang kwam. Dat het internet ook voor andere doeleinden gebruikt zou worden, was toen dus al bekend. Al deden sommigen erg lacherig over de toen nog toekomstige dreigingen. Malafide websites en accounts verschijnen en zijn binnen een paar seconden nadat ze toegeslagen hebben weer verdwenen. Dat is wat anders dan vluchten op een scooter of in een auto.
De ict is van strategische militaire betekenis en verdringt steeds meer de conventionele manier van oorlogvoeren. Maar ons landje zet nog in op een conventionele werkwijze en dito materieel. Arme militairen; aangevallen worden zonder een vijand waar te nemen. Want de vijand zit net als de criminelen veilig 'thuis' achter een schermpje.
Hacken is de nieuwe vorm van oorlogvoering en terreur. Helaas loopt ons landje inmiddels flink achter. Ik verwacht geen inhaalslag, want probeer eens bij een willekeurige overheidsinstantie iets op het gebied van ict te realiseren. Het gros van de ambtenaren is daar veel te star en ouderwets voor. Om maar te zwijgen over de cultuur.