woensdag 25 september 2019

Kabels trekken

Ik ben bezig met het aanleggen van de kabels voor het aansluiten van de elektrische kachel. Wat een gedoe is het om die kabels netjes weg te kunnen werken. Ik heb ervoor gekozen gebruik te maken van twee bestaande wandcontactdozen in de bagagebak. Ik heb een verlengkabel gemaakt met geaarde stekker en wandcontactdoos. De doos heb ik boven het bed gemonteerd. De kabel loopt in een kabelgoot de bak in, waar ik de stekker in een van de dozen kan steken. Op die manier heb ik spanning op de doos boven het bed.
Ik ben ook weer eens aan het solderen geslagen. Altijd weer leuk om de bedrading zo voor te bereiden. Leuker dan prutsen met al die losse koperen sprietjes. Daarna kwam de grootste uitdaging : een kabel vanaf de chauffeursstoel, waaronder de kachel staat, naar het bed trekken. Omdat ik het niet alleen netjes maar ook veilig wilde doen, was ik ruim een uur bezig om 5 meter geaard snoer aan te leggen. Ik let erbij op, dat de kabel niet kan schuren en/of klem komt te zitten vanwege de bewegingen van de bus tijdens het rijden.
Het snoer ligt er dus. Rest mij nog het monteren van de stekker en contrastekker. De stekker gaat via een doorvoer met schakelaar (foto) in de wandcontactdoos boven het bed. Zo kunnen we straks met een simpele druk op de knop de kachel in de cabine aan- en uitzetten. Wat een luxe. Omdat de kachel nu onder de stoel staat zal hij niet snel per ongeluk op vol vermogen (1500 watt) gezet kunnen worden. Met de helft levert ie al voldoende warmte.