zondag 15 september 2019

Ouder worden

Mijn gewoonte is 's morgens via Teletekst even het nieuws door te nemen. Maar toen ik op Ned 1 terechtkwam, viel ik met mijn neus in de boter. Er was net een uitzending begonnen van de omroep Max, waarin het ging over ouder worden. Ik mag wel bekennen dat het heel erg lang geleden is dat ik een programma zo geboeid gevolgd heb. De presentatie ervan was luchtig en soms grappig. Er was ook interactie met het publiek en de kijkers. Dat maakt het kijken en luisteren ook aantrekkelijk.
Dat mijn biologische leeftijd aanzienlijk lager is dan die uit mijn paspoort te herleiden valt, wist ik al. Ik merk het dagelijks. Het begon al op jonge leeftijd. Ik moest vaak bewijzen dat ik al 16 (bromfiets) 18 (auto of bioscoop) was. Toen ik de 65 gepasseerd was, moest ik dat ook een paar keer aantonen, om voor ouwe lullen korting in aanmerking te kunnen komen. Mij wordt soms ook nog gevraagd waar ik werk. En.... ik voel me ook nog jong. Maar dat gevoel zullen velen nog ervaren.
Terug naar de presentatie. Uiteindelijk kwam het erop neer, dat je gezond (eten en bewegen) moet leven en plezier moet hebben. Een vriendenkring is ook belangrijk. Als ik hier, in deze buurt, om me heen kijk dan klopt het. Mensen die eenzaam zijn en/of slechte gewoontes erop na houden, zijn zowel fysiek als mentaal behoorlijk snel aan het aftakelen. Ik hoorde trouwens ook over 'calorie restrictie'. Dat hield in : bijna de helft minder eten! Een half bordje nasi, een halve kroket, een halve panharing enz.? Nee, daar kan ik niet aan beginnen. Dan ben ik zeker weten snel heen. Haha.
Er was ook een nieuw middel / medicijn om veroudering tegen te gaan en beschadigde cellen te herstellen. Het is uitgetest op muizen. In een kwinkslag dacht ik : als muizen zich jonger en actiever voelen, dan hebben veel mensen daar profijt van. Ik bedoel het veelvuldig op stoelen klimmen, het gillen (lekker even stoom afblazen), eventueel het opjagen met een bezem en andere vangmethodes bedenken is een behoorlijke bezigheid. Gezonde muizen houden ons jong. Dacht ik.
Het betreffende middel (de naam ben ik wel vergeten) is ook al getest op proefpersonen. Er zijn toen geen bijwerkingen geconstateerd. Mensen worden alsmaar ouder; op naar de 100 en 130. De vraag is wel of iedereen ook zo oud wil worden.