maandag 9 september 2019

Metaal bewerken

Ach, ik vind dat ik alles geprobeerd moet hebben. Dus ben ik begonnen met het kopen van een plaatje metaal. Mijn keus viel op een dikte die een halve millimeter meer is dan het originele plaatwerk op de bus. Niet alleen vanwege meer stevigheid, maar ook voor het lassen.
In de loods ben ik begonnen met het bedenken van de manier waarop het gat gedicht zou kunnen worden. Op een nette manier. Toen ik me daarvan een beeld gevormd had, ben ik de boel gaan opmeten en heb toen ruwweg een stuk van de plaat geslepen. Ik heb het slijpen maar buiten gedaan, met een pallet als werktafel. Dankzij de gleuven in de pallet kon ik gemakkelijk de plaat in de gewenste stroken 'zagen'. Dat stuk plaat ben ik passend gaan maken.
Alles bij elkaar ben ik zo'n vier uur bezig geweest om het metaal op maat en in de juiste vorm te krijgen. Dat is dan inclusief het buigen, dat erg veel tijd in beslag nam. Met een hamer heb ik de krommingen geklopt. Tussendoor telkens passen en dan weer kloppen. Net zo lang tot het naar mijn tevredenheid paste.
Met een paar lijmtangen heb ik het geheel ter controle aan de bus bevestigd. Het zag er niet verkeerd uit. Ik zag overigens wel dat ik hier en daar wat moet smokkelen om de nieuwe stukken echt goed passend te kunnen laten vastzetten.
Ik verwacht nog minstens een dag ermee bezig te zijn, voordat er gelast kan worden.