woensdag 4 september 2019

Hoezo advocaat?

Zoals bekend beklaag ik me geregeld over de deskundigheid van de hedendaagse specialisten c.q. vaklui. Het is allemaal wat kennisniveau en vaardigheden betreft beduidend minder en kwalitatief dus ook beneden het gemiddeld niveau. Een tijdje geleden zag ik een juridisch stuk, opgesteld door iemand die zich advocaat schijnt te noemen. Zelf heb ik het vak Recht gehad op de HBS en heb ik menig ict contract opgesteld. Ik ben zelf ook betrokken geweest bij ontslagprocedures en arbeidsovereenkomsten. Maar dat alles maakt mij nog geen juridisch deskundige of advocaat. Ook al had de materie wel mijn belangstelling.
Deze zelfbenoemde advocaat heeft doodleuk een bestaand document gekopieerd en dat hier en daar aangepast. Links en rechts wat namen en passages aangepast en hupsakee naar de cliënt. Het gevolg is dat de lezer ervan veel taal- en stijlfouten onder ogen krijgt, dubbele passages met afwijken inhoud en strijdigheden leest en..... informatie van andere cliënten! Ja, ja, dat krijg je als je een bestaand document gaat gebruiken en vergeet privacy gevoelige informatie te wissen.
Zelf hanteerde ik ook standaard contracten. Ik las zo'n contract in, paste het aan en vulde de openstaande rubrieken dan in met de actuele en klant- informatie. Zo'n ingevuld contract zette ik onder de naam van de opdrachtgever op schijf. Dus het feitelijke standaard contract bleef gehandhaafd. Ik gebruikte dus nooit contracten van andere klanten.
Deze 'advocaat' dacht waarschijnlijk : "Hé, deze kwestie lijkt veel op die van de familie X, dus ik gebruik dat contract maar." Niet alleen heel erg onprofessioneel, maar ook duidelijk een schending van de privacy van het andere stel. Ik ben benieuwd wat dat andere stel ervan zou vinden.
Nee, een advocaat is het zeker niet. Gewoon een maatschappelijk prutser die ergens iets gelezen heeft.